Okula Uyum Problemleri
İnsanlar belirsiz olan yeni bir durum karşısında doğal olarak kaygı gösterirler. Bu durum yetişkinler için geçerli olduğu gibi çocuklar için çok daha zor deneyimler olabilmektedir. Yaklaşık doğumundan, okul yaşına kadar ailesi ile yaşayan ve çok fazla sosyalleşme imkanı elde edemeyen çocuk birden bire birçok başka çocukların, öğretmenlerin, derslerin, müdürün, okul kurallarının olduğu bir ortama gelmektedir. Üstelik okulda ailesinden uzak yalnız başınadır. Başına ne geleceğini, ne ile karşılaşacağını bilmemektedir.
Çocuğun zihninden “Acaba annem beni burada bırakacak bir daha gelmeyecek mi, bu insanlar benden tam olarak ne istiyorlar, burada tek başıma annem babam olmadan ne yapacağım, bana kızacaklar mı, buradan kurtulup, evime gidebilecek miyim?” gibi birçok soru geçmektedir ve doğal olarak kaygılanmaktadır. Ancak bazı çocuklar bu kaygıyı daha rahat yenebilirken, bazılarınınki biraz zaman alabilir ya da uzun bir süre okula alışamayabilir. Özellikle anne babaya bağımlı, çekingen çocukların bu süreçleri daha zorlu geçmektedir. Çocuğun okula neden alışamadığının ve gitmek istemediğinin iyi bir şekilde anlaşılması ve ona o yönde destek çıkılması bu sürecin daha rahat atlatılmasını sağlayacaktır. Çocuğun daha rahat uyum sağlayabilmesi için önlem almak da gereklidir. Tabi ki birçok çocuk kaygı yaşayacaktır ancak daha uyumlu olması açısından belirsizliği yok etmeye çalışmak doğru bir seçim olabilir. Çocuğa kendi gelişim düzeyine uygun olarak (hatta küçük oyuncak insanlarla somutlaştırılarak da olabilir) okula gideceği, orada arkadaşları ve öğretmeni olacağı, yeni şeyler öğreneceği fakat o sırada anne babasının olmayacağını, her çıkışta gelip kendisinin alınacağını anlatmak çok faydalı olacaktır. Bunun dışında bizzat okuluna gidip okulu gezdirilebilir ve tanıtılabilir.
Okula uyum problemi yalnızca başlarken değil, okula devam ederken de ortaya çıkabilir. Arkadaşlarından birisiyle tartışmalı olabilir ya da çocuğa karşı akran zorbalığı uygulanıyor olabilir. Öğrenme güçlüğü ya da DEHB’li bir çocuk olabilir ve dersleri anlamadığı, başarılı olamadığı için gitmek istemeyebilir. Öğretmeni veya okulu ile ilgili bir problemi olabilir. Aile problemleri veya duygusal problemleri olabilir. Bunlar gibi birçok sebep sıralanabilmektedir. Önemli olan çocuğun problemini doğru teşhis edebilmek ve o yönde destek çıkmaktır. Bu süreçte öğretmeni ile irtibatta olunmalıdır. Çözülemeyen ve daha kötüye giden bir durum var ise mutlaka bir uzmandan yardım alınması tavsiye edilmektedir. Uzmanın da aile, öğretmen, rehberlik servisi ile iletişimde olması ve eşgüdümlü bir şekilde çalışması çok önem arz etmektedir. Bazen ufak bir problem olsa dahi fark edilemediği için çok olumsuz sonuçlara yol açılabilmektedir. Dolayısıyla bu konuya dikkat edilmesi gerekmektedir.