Özgül Öğrenme Güçlüğü
Öğrenme güçlüğü olan çocukların zeka düzeyleri normal ya da kendi yaş düzeyinden üstündür. Yani aslında bu çocukların öğrenme kapasiteleri vardır. Ancak kendilerine özgü öğrenme stili geliştiremedikleri için matematik, okuma yazma gibi alanlarda zorlanmaktadırlar. Öğrenme güçlüğünün; disleksi, diskalkuli, disgrafi, dispraksia gibi alt alanları vardır.
Diskalkuli: Matematik alanındaki öğrenme güçlüğüdür. Diskalkulisi olan çocuklar, rakamları öğrenmekte ve anlamakta güçlük çekerler. Sayı saymakta, dört işlem yapmakta, matematik problemlerini çözmekte zorlanırlar.
Disgrafi: Yazı yazmadaki zorlanmadır. Kötü ve yavaş yazarlar, bakarak yazmakta güçlük çekerler, kalemi doğru bir şekilde tutamazlar, ince motor becerilerinde zayıflık vardır ve defterleri düzensizdir.
Dispraksia: Motor becerilerdeki zayıflıkları ifade eder. Vücut koordinasyonu ve dengesi zayıftır.
Öğrenme Güçlüğü Belirtileri:
Disleksinin nedenlerine bakıldığında büyük oranda kalıtımsal geçisin olduğu görülmektedir. Disleksiyi, zeka geriliği olan çocuklar ile karıştırmamak önemlidir. Çünkü bu sayılan belirtilerin birçoğu zeka geriliği olan çocuklarda da görülebilir. Ancak disleksi en az normal zekaya sahip çocukların öğrenmede yaşadığı güçlüğü tanımlamaktadır.
Tedavisi
Disleksiyi doğrudan ortadan kaldırmak çok güçtür fakat disleksili çocuğa öğrenebileceği uygun metodlar kazandırılabilirse ve öğrenme zemini oluşturulabilirse zaten potansiyeli olan çocuklar olduğu için daha kolay öğrenmeye başlayacaklardır. Çocuğun eksik olduğu alanlar testler ve klinik gözlem aracılığı ile tespit edilmeli, o eksik alanı üzerinde çalışmalar yapılmalıdır. Yani bu çocuklara özel eğitim desteği vermek gerekmektedir. Aynı zamanda öğrenme güçlüğü yaşanması; benlik değerini düşürebilmekte, sosyal ve ilişkisel olarak problemler yaşanabilmektir. Bu nedenle, terapiler ile desteklenmelidir. Bu sayede çocuk artık başarabileceği inancını taşıyacak ve potansiyelini göstermeye başlayacaktır.