Yaygın Anksiyete Bozukluğu
Kaygı, çok doğal ve yaşanması gereken bir duygudur. Gerekli olduğu noktada belli bir düzeyde kaygı bizi başarıya götürebilir. Hatta hayatta kalma olasılığımızı dahi arttıran bir unsurdur. Ancak yaşanılan durumla orantısız ve sürekli bir kaygı bireyi çok rahatsız etmeye başlar. Birey başka hiçbir şey düşünemez hale gelir. Hem bireysel olarak çok bunalır hem de çevresi için de sıkıntılı süreçler yaşanabilir. Bu yüzden normalin üzerinde yaşanan kaygının tespit edilmesi ve tedavi edilmesi gerekmektedir.
Kaygı Bozuklukları grubundan olan yaygın anksiyete bozukluğunun yaşam boyu görülme sıklığı %5-6’dır. Bu bozukluğa sahip kişiler sürekli, aşırı ve uygun olmayan biçimde birçok şeyden kaygı duymaktadırlar. Bu kişilerin zihni devamlı felaket senaryoları ile meşguldür ve çoğunlukla bir tetikte olma hali vardır. Kişinin, bu bozukluk ile yaşam işlevselliği ileri derecede bozulabilir. Kişinin belirsizliğe tahammülü yoktur. Hayattaki sorunların çok fazla, kendinin baş edebilme becerilerinin ise çok düşük olduğunu hissetmektedir. Kendisinin veya yakınlarının başına bir şey geleceği endişesi çok sık görülür. Bunlar dışında akla gelebilecek birçok konuda kaygı yaşamaktadırlar. Bu tanının konulabilmesi için bireyin bu kaygı durumunu en az 6 ay sürdürmesi gerekmektedir.
Tedavisi
Tedavisinde, bilişsel davranışçı terapi çok etkilidir. Bireye kaygı duyduğu durumlarda kaygı duymasının ne kadar işlevsel olduğu fark ettirilmeye çalışılır. Uygun olmayan düşüncelerin yerine daha işlevsel düşünceler konulması ve dolayısıyla kaygı düzeyinin düşürülmesi hedeflenmektedir. Aynı zamanda problem çözme becerileri gibi eğitimler verilmesi de kaygı ile baş etmede çok yarayışlıdır. Birey bu sayede başına bir olumsuz bir durum gelse de kendisinin bu durumla baş edebilme kapasitesi olduğuna inanmaya başlayacaktır. Bazı durumlarda psikoterapi ile beraber ilaç tedavisinden de yardım alınabilir.