Online terapi çoğunlukla terapiste ulaşım, seyahat ya da sağlık gibi nedenlerden dolayı ulaşmakta güçlük yaşayan danışanlar için tercih ettiğimiz bir terapi şeklidir. Online terapi; Skype ya da Whatsapp gibi programlardan görüntülü konuşma şeklinde gerçekleştirilmektedir. İmkanı olan danışanlarımıza tabi ki ilk olarak geleneksel yani karşılıklı ve gerçek ortamda yapılan terapi şeklini önermekteyiz. Fakat bazı koşullar nedeniyle bu tür terapileri yapabilmek çok güç bir hale gelebiliyor. Özellikle son zamanlarda hepimiz için bir tehdit haline gelen COVID-19 salgını yüzünden evlerimizden çok zorunlu olmadıkça çıkamamaya başladık. Zaten uzmanlar da evlerden çıkmamamızı tavsiye etmektedirler. Hem kendi sağlığımız, yakınlarımızın sağlığı hem de toplum sağlığımız açısından bu önerilere uymamız gerekmektedir. Dolayısıyla böyle bir durumda geleneksel terapiler de aksamaya başladı. Hem terapistler hem de danışanların sağlığı açısından bir süre geleneksel terapilere ara vermek durumunda kaldık. Ancak şu anda teknoloji çağında yaşamaktayız ve bunun sayesinde psikoterapiler için de alternatif yollar geliştirilmeye başlandı. Karşılıklı terapi yapılabilmesi bir süre, bedensel sağlığımız açısından tehdit edici olduğu için online terapilere yönelmeye başladık. Bir çok meslektaşım şu anda online terapiler üzerinden danışan görmektedir. Özellikle tedavinin yarıda kesilmesi ya da ihtiyaç olunduğu halde psikoterapi alınamaması ruhsal olarak kişiyi çok daha olumsuz bir duruma sokabilir. Bu nedenle en azından terapilerin devam edebilmesi açısından online terapi şuanda bizim çok iyi bir alternatiftir.
Online terapi ile ilgili bazı danışanlarımızın endişeli olduğunu fark ettim. “Derdimi tam olarak anlatabilecek miyim, tedavi başarılı olur mu, rahat olabilecek miyim?” gibi soru işaretleri olduğunu gördüm. Öncelikle şunu belirtebiliriz; online terapide yaptığımız iş ile gerçek mekânda yaptığımız işin hiçbir farkı yoktur. Her türlü etik ilkemiz burada da geçerlidir. Danışanın “gizliliğini ihlal etmemek” gibi her türlü etik yükümlülük yine terapistin sorumluluğundadır. Her türlü hakkınız aynı şekilde gözetilmekte ve gerekli uygulamalar yapılmaktadır. Çeşitli psikoterapiler online olarak da aynı şekilde yapılabilmektedir. Özellikle daha çok konuşmaya dayalı (BDT gibi) terapiler zaten aynı şekilde yürütülebilmektedir. Çift yönlü uyaranlar vererek gerçekleştirdiğimiz EMDR terapisi ise yine online platformda çeşitli şekillerde yapılabilmektedir. Bazı EMDR uygulamalarından işitsel uyaran, danışanın kendisinin yapabileceği dokunsal uyarılar ya da çeşitli yöntemlerle göz hareketleri uyaranları sağlanabilmektedir. Hem kendi klinik gözlemlerim hem de meslektaşlarımdan aldığım geri bildirimler; online terapilerin, tıpkı gerçek ortamda yapılan terapiler kadar etkili olduğunu göstermektedir. Dolayısıyla bu konuda endişe duymanızı gerektirecek sorunlarla karşılaşmıyoruz. Fakat tekrardan şu noktayı belirtmekte fayda vardır; imkanımız var ise ilk tercihimiz her zaman gerçek ortamda yapılan terapilerdir. Fakat imkanlar el vermediği sürece de online terapi yapılmasının bir sakıncası yoktur. Gönül rahatlığı ile yapılabilir.
Elbette temennimiz bir an önce yaşamımızı çok olumsuz olarak etkisi altına almaya başlayan bu virüsten bir an önce kurtulabilmemizdir. Bu virüs sorunu ortadan kalktıktan sonra gönül rahatlığı ile gerçek ortamda yapılan terapilerimize (diğer birçok yaşam alanına olduğu gibi) dönebiliriz. Sağlıcakla kalın…